24 Haziran 2017 Cumartesi

NEVZİNE TATLISI




iyi bayramlar  diliyorum 
Şerbeti için;
  • 2 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı pekmez
  • 2-3 damla limon suyu
Hamuru için;
  • 5 su bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 150 gr tereyağı (margarin de olur)
  • 1 su bardağı süt
  • 1çay bardağı tahin 
  • 2 çay  kaşığı karbonat
  • 1yumurta
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 su bardağı ceviz ( bıçakla inceltilmiş)

Nevzine Tatlısı Yapılışı

Kayseriye ait mükemmel bir tatlı lezzet. Öncelikle şerbeti hazırlayalım, şerbet soğuk olacak çünkü. Tencereye su ve şeker katılır kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra 2-3 damla limon suyu sıkılır, 5 dakika kaynatılır.5 dakika sonunda pekmez eklenir ve karıştırılır. ocak kapatılır
Hamuru için un, yoğurma kabına alınır ortası açılır. Ceviz hariç diğer malzemeler sıvı yağ, eritilmiş tereyağı, süt, tahin, karbonat ortasına katılır ve hamur yoğurulmaya başlanır. Çok yumuşak bir hamur olmuyor, biraz sert bir hamur oluyor. Hamur toparlanınca ceviz ilave edilir ve tekrar yoğurulur. Dikdörtgen borcama elimizle bastırarak yerleştirilir, yüzü de yine elimizin orta kısmıyla düzeltilir. Her yere eşit gelecek şekil de ayarlanır.çatalla bastırıp sonuna  kadar çekin çizikler yapın  Daha sonra dilimlenir . İster kare ister baklava dilimi şeklinde ben ince uzun dilimledim. Fırına vermeden pişmeden kesmek gerekiyor, piştikten sonra çatlar. 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. Kızardıktan sonra beş dakika beklenir ilk sıcağı geçen tatlıya soğuk şerbet gezdirilerek dökülür. Yaklaşık bir bir buçuk saat dinlendikten sonra servise hazır afiyet olsun 
unu dört bardaktan sonra kontrollu koyun sert bir hamur olacak  bardak büyüklüğüne göre olçuler değişebiliyor 





Hiç yorum yok: